Niezwykły proces powstawania japońskich ciastek ryżowych „mochi”

 

mochi-2

Mochi to popularne w Japonii ciastka, które przyrządza się z ryżu kleistego bądź ryżowej mąki i serwuje z różnymi dodatkami. Ostatnio było o nich w internecie dosyć głośno, ponieważ jedna z japońskich firm cukierniczych wprowadziła do swojej oferty niezwykle efektowną odmianę mochi wyglądającą niczym kropla wody. Jak jednak powstają tradycyjne mochi? Otóż okazuje się, że proces ten jest równie efektowny.

Ciastka ryżowe mochi można przyrządzić na dwa sposoby. Tradycyjnie robi się to w ramach specjalnej ceremonii zwanej mochitsuki, która polega na tym, że ugotowany ryż ubijany jest drewnianym ubijakiem w wielkim moździerzu. Z reguły biorą w tym udział dwie osoby: jedna ubija ryż, a druga go obraca i polewa wodą. Wymaga to dobrej synchronizacji ruchów, dlatego ubijaniu ryżu często towarzyszą dramatyczne okrzyki pomagające zachować stały rytm.

Można również przyrządzić mochi w sposób zautomatyzowany – za pomocą specjalnie do tego przeznaczonej maszyny. Metoda ta jest diametralnie różna od powyższej, ale tak samo niezwykła. Dobrze pokazuje to poniższe wideo, na którym w ciągu niecałych trzech minut ryż niepostrzeżenie zamienia się w gęstą, kleistą, apetycznie wyglądającą masę. Hipnotyzujące.