Lody przyszłości - można je trzymać bezpośrednio w dłoni

 


fot. via wired.com 

W Paryżu, niedaleko muzeum Luwru, działa od niedawna niewielki lokal o nazwie WikiBar, w którym można kupić nietypowe lody o nazwie WikiPearls. Serwowane są one w gałkach, ale bez żadnego wafelka, kubeczka czy łyżeczki, za pomocą których lody zazwyczaj się konsumuje. W tym przypadku po prostu bierze się je bezpośrednio w dłoń.

Pomysłodawcą tych lodów jest harwardzki profesor bioinżynierii David Edwards. W 2009 r. wraz z francuskim designerem Francois Azambourgiem zaczął on rozwijać technologię, która mogłaby wyeliminować potrzebę pakowania produktów żywnościowych, a tym samym zredukować ilość plastikowych odpadów. Efektem jego pracy jest WikiCells czyli delikatna, jadalna skórka zbudowana z cząsteczek jedzenia i zastępująca tradycyjne opakowanie. Jak twierdzi Edwards, inspiracją dla tego projektu jest sama natura, która wszak wytwarza warzywa i owoce właśnie w jadalnych skórkach.

Wkrótce technologia WikiCells ma być zastosowana również do produkcji jogurtu, kawy i sera (wszystko w postaci gałek), ale na razie wytwarza się za jej pomocą jedynie lody. Obecnie można je w WikiBarze zamawiać w trzech wariantach smakowych: kulki mango w skórce kokosowej, kulki czekoladowe w skórce z orzechów laskowych oraz kulki waniliowe w skórce z orzeszków ziemnych.

W przyszłym roku pierwszy WikiBar ma się pojawić w Stanach Zjednoczonych.


fot. via wired.com