Sabrage – sztuka otwierania butelki szampana za pomocą szabli

 

Do Sylwestra jest jeszcze trochę czasu, ale nie zaszkodzi już teraz potrenować otwieranie butelki szampana w efektowny sposób. Można to zrobić na przykład za pomocą szabli (albo innego narzędzia z dużym ostrzem, jeśli ktoś akurat szabli przy sobie nie posiada).

Geneza sabrage – bo tak się powyższa technika fachowo nazywa (od francuskiego un sabre oznaczającego szablę) – sięga czasów wojen napoleońskich. Szabla była podstawową bronią kawalerzystów Napoleona, a i okazji do świętowania im nie brakowało, dlatego spopularyzowali oni wówczas zwyczaj otwierania butelki szampana właśnie szablą.

W dzisiejszych czasach do sabrage’u stosuje się specjalnie do tego przeznaczone szable, ale równie dobrze można użyć np. dużego noża kuchennego. Najlepiej jest zadawać cios tępą stroną ostrza i najlepiej żeby to był oryginalny szampan z Szampanii, ponieważ tam produkuje się go w taki spsób, że w butelce jest odpowiednio duże ciśnienie, dzięki któremu można ją otworzyć metodą sabrage. A jak dokładnie się to robi, pokazują dwa poniższe filmy: w pierwszym użyto klasycznej szabli, a w drugim – dużego noża kuchennego.