Sampuru – japońska sztuka tworzenia sztucznego jedzenia

 

Na początku XX wieku pewien japoński restaurator postanowił przyciągnąć klientów, wystawiając na pokaz apetycznie wyglądające, wykonane z wosku i bardzo realistyczne repliki serwowanych potraw. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i wkrótce podchwycili go inni restauratorzy. Dziś ta praktyka wizualizowania menu – którą określa się mianem sampuru (od angielskiego słowa sample) – popularna jest w całej Japonii i stanowi swoisty fenomen kulturowy, jak również bardzo dochodową niszę w branży gastronomicznej (cena jednej repliki jest z reguły co najmniej 10 razy większa niż odtwarzanej przez nią potrawy). Nieformalną stolicą tej niszy jest miasteczko Gujō, w którym mieści się kilkanaście fabryk produkujących hiperrealistyczne sztuczne jedzenie. Poniższe wideo zostało nakręcone właśnie w jednej z tamtejszych fabryk i ukazuje niesamowity proces wytwarzania z wosku tempury oraz kapusty. Trzeba przy tym zaznaczyć, że w dzisiejszych czasach metoda ta jest stosowana rzadko, poniewż wosk został w dużej mierze wyparty przez bardziej trwałe materiały, jakimi są plastik oraz silikon. A szkoda, bo obserwowanie jak wprawne ręce przemieniają roztopiony wosk na przykład w kapustę jest po prostu fascynujące.

sztuczne-jedzenie

sztuczne-jedzenie-2

sztuczne-jedzenie-3

sztuczne-jedzenie-4

sztuczne-jedzenie-5

sztuczne-jedzenie-6