Oto jak serwuje się desery w jednej z najlepszych restauracji świata

 

alinea-1

Specjalizująca się w kuchni molekularnej chicagowska restauracja Alinea to jedna z niewielu restauracji na świecie, która może się poszczycić prestiżowym wyróżnieniem w postaci trzech gwiazdek Michelina (w dodatku od kilku lat otrzymuje je regularnie co roku). Uhonorowanie już jedną gwiazdką oznacza restaurację na bardzo, ale to bardzo wysokim poziomie, zaś uhonorowanie trzema – to są po prostu Himalaje sztuki kulinarnej. Po takim lokalu można się zatem spodziewać nie tylko wyjątkowych dań, ale też wyjątkowego sposobu ich serwowania. I na tym polu Alinea nie zawodzi. Dotyczy to zwłaszcza deserów – te są tam bowiem serwowane w sposób iście spektakularny i przypominający bardziej malowanie obrazu niż podawanie jedzenia. Dość wspomnieć, że funkcję talerza pełni podczas tego rytuału cały stół (wyłożony w tym celu specjalną silikonową matą).