Makabryczny taniec martwej kałamarnicy polanej sosem sojowym
fot. via youtube.com
W japońskich restauracjach pojawiło się kilka lat temu i serwowane jest do dzisiaj przedziwne danie o nazwie odori don. Na pozór potrawa prezentuje się stosunkowo zwyczajnie, gdyż po prostu jest to miska ryżu, na którym znajduje się świeża kałamarnica pozbawiona głowy. Sytuacja zmienia się jednak w momencie, gdy kałamarnica zostanie polana sosem sojowym. Zachodzi wtedy reakcja chemiczna, która sprawia, że macki martwego zwierzęcia zaczynają się dość gwałtownie wić, przez co wygląda ono, jakby wykonywało jakiś taniec.
O co dokładnie tutaj chodzi? Otóż krótko po zabiciu kałamarnicy jej tkanka mięśniowa jest jeszcze w pełni funkcjonalna i zawarte w niej organiczne związki chemiczne reagują na kontakt z chlorkiem sodu będącym składnikiem sosu sojowego. Powstają przez to skurcze mięśni, które dają efekt przypominający taniec.
Co ciekawe, podobny rezultat można osiągnąć, posypując solą żabie udka, co już w XVIII w. przez przypadek odkrył włoski fizyk Luigi Galvani.