Japoński deser, który wygląda jak kropla wody
Shingen mochi to stosunkowo popularny w Japonii przysmak będący rodzajem galaretowatego ciastka ryżowego. Podaje się je zazwyczaj posypane mąką sojową i polane syropem z brązowego cukru. W swojej tradycyjnej postaci wygląda ono tak.
fot. via kinseiken.co.jp
Ostatnio jednak deser ten pojawił się w nieco zmienionej formie. Otóż firma Kinseiken (przez którą notabene nazwa shingen mochi jest prawnie zastrzeżona) wprowadziła do swojej oferty wariant tego przysmaku zrobiony głównie z… górskiej wody pochodzącej z Alp Japońskich. Mizu shingen mochi (bo tak się ów wariant nazywa) jest ponoć tak delikatne, że momentalnie rozpływa się w ustach, a w temperaturze pokojowej nie może przebywać dłużej niż 30 minut, bo zaczyna wtedy tracić swój kształt. Przysmak robi ponoć furorę, a japońscy internauci wrzucają jego zdjęcia na portale społecznościowe, dzieląc się przy tym entuzjastycznymi wrażeniami.
fot. via twitter.com
fot. via twitter.com
fot. via twitter.com
fot. via twitter.com