Sabrage - sztuka otwierania butelki szampana za pomocą szabli
Do Sylwestra jest jeszcze trochę czasu, ale nie zaszkodzi już teraz potrenować otwieranie butelki szampana w efektowny sposób. Można to zrobić na przykład za pomocą szabli (albo innego narzędzia z dużym ostrzem, jeśli ktoś akurat szabli przy sobie nie posiada).
W dzisiejszych czasach do sabrage’u stosuje się specjalnie do tego przeznaczone szable, ale równie dobrze można użyć np. dużego noża kuchennego. Najlepiej jest zadawać cios tępą stroną ostrza i najlepiej żeby to był oryginalny szampan z Szampanii, ponieważ tam produkuje się go w taki spsób, że w butelce jest odpowiednio duże ciśnienie, dzięki któremu można ją otworzyć metodą sabrage. A jak dokładnie się to robi, pokazują dwa poniższe filmy: w pierwszym użyto klasycznej szabli, a w drugim - dużego noża kuchennego.