Niezwykły proces powstawania japońskich ciastek ryżowych „mochi”
Ciastka ryżowe mochi można przyrządzić na dwa sposoby. Tradycyjnie robi się to w ramach specjalnej ceremonii zwanej mochitsuki, która polega na tym, że ugotowany ryż ubijany jest drewnianym ubijakiem w wielkim moździerzu. Z reguły biorą w tym udział dwie osoby: jedna ubija ryż, a druga go obraca i polewa wodą. Wymaga to dobrej synchronizacji ruchów, dlatego ubijaniu ryżu często towarzyszą dramatyczne okrzyki pomagające zachować stały rytm.
Można również przyrządzić mochi w sposób zautomatyzowany - za pomocą specjalnie do tego przeznaczonej maszyny. Metoda ta jest diametralnie różna od powyższej, ale tak samo niezwykła. Dobrze pokazuje to poniższe wideo, na którym w ciągu niecałych trzech minut ryż niepostrzeżenie zamienia się w gęstą, kleistą, apetycznie wyglądającą masę. Hipnotyzujące.